Høstnytt 2018

Fargespill over grensene

Kalenderen viser allerede 17. oktober, men denne spesielle ”sensommerhøsten” klamrer seg godt fast og byr fortsatt på sitt flotte fargespill. Playback høsten viser seg også fra sin fargerike side, med aktiviteter både i nord og sør, og på tvers over landegrensene.

Vårt samarbeid med NTNU og prosjektet Building Democracy Through Theatre fortsetter. I oktober og november kommer teaterkolleger fra Johannesburg tilbake til Trondheim, til det som både er et spennende samarbeid og mellom Nord og Sør, og et utviklende møte mellom akademia og anvendt teater som praksisfelt.

I forbindelse med demokratiprosjektet blir det playback forestilling på Litteraturhuset i Trondheim fredag 2. november!  Kathy, Cherae, Jan, Synne og Audun står klare for å lytte til publikums egne fortellinger knyttet til demokrati, frihet og påvirkningskraft, for så å fylle scenen med sitt fargerike samspill.

I Stockholm er Teater X godt i gang med sine månedlige forestillinger. Velkommen inn i varmen på Impro & Co ytterligere to fredager i höst: 19/10og 16/11.

For entusiaster blir det også Pröva på Lab I Stockholm den 23/10.

I november blir det mulighet til å gå grunnkurs i playbackteater både i Trondheim og Stockholm!

Grunnkurs i Trondheim  2.-3. november
med Kathy, Audun og Cherae

Grundkurs i Stockholm 17-18 november
med Pontus og Jörgen

Playback kurs har blitt gitt også andre steder i høst: Jan var tilbake i Tromsø igjen i august, med en ny introduksjon til playbackteater, denne gang i samarbeid med Improlab & Liv Kaya.

Pontus og Marie-Louise var i Västervik forrige helg og gjennomførte første del av et grunnkurs. Det rapporteres om en ivrig gjeng med spillelyst og fortellerglød, så hvem vet; kanskje en ny playbackgruppe snart ser dagens lys sør-øst i Sverige?

På den lille øya Iona i Skotland, har Audun og Kathy hentet inspirasjon og fordypet kunnskap på supervision retreat med Jonathan Fox. Para fra Eidsvoll og Nike fra København deltok også der, og vi gleder oss til å høre mer. Fordypning og refleksjon er uvurderlig i det arbeidet vi gjør, og man blir aldri utlært! På vei til Iona presenterte Kathy deler av sitt doktorgradsprosjekt på en konferanse Performing Arts and Conflicts, på Lincoln University. Playback var godt representert på konferansen, ikke minst gjennom Jonathan Fox og Jo Salas, playback teaterets pionerer og frontfigurer gjennom over 40 år.

Til våren
I løpet av våren 2019 blir det nye introduksjonskurs både i Sverige, Norge og i Danmark. Datoer kommer så snart de er bekreftet. Ikke nøl med å kontakte oss hvis du vil at vi kommer til dere der du jobber eller bor!

Enten du er en ildsjel som ønsker å samle interesserte til et åpent introduksjonskurs, eller du har en etablert gruppe av noe slag som vil utvikle seg sammen gjennom å lære noe nytt, tar vi veldig gjerne en prat om hvordan vi kan bidra. Vårt ønske er at stadig flere skal få bli kjent med playbackteater som verktøy for utvikling, brobygging og fargerikt samspill!

Hilsen

Synne og Jan Platander

Vill du ha mer Playback Connections i ditt liv?

Hej Playbackare i Skandinavien.

Om du inte har fått vårt nyhetsbrev så har du nu möjligheten att via detta forum vara med och påverka vilka kurser och regionala samlingar vi skall ha för dig som på något sätt är aktiv med playbackteater. Dette är ett led i vårt regionala Playback Theatre Empowerment projekt. Du kan också försäkra dig om att du i framtiden får våra nyhetsbrev genom att uppdatera din mailadress. Här är länken till vår;            SPØRREUNDERSØKELSE

Do you have anything to declare?

Audun og Jan fra Skandinavisk Playbackteater Studio deltok på en Finsk konferanse i august. Audun er en aktiv playback aktør og leder av Teater Momentum i Trondhjem. Siden 2015 har Audun vært en del av SPTS’ lederteam og vi jobber sammen i noen prosjekter. På vei hjem fra Finland gjorde Audun seg noen refleksjoner som vi gjengir i denne blogg:

Når man reiser til og fra utlandet, må man forholde seg til om man har ”anything to declare”. På vei hjem fra Finland løper tankene mine til Franklin D. Roosevelts berømte slagord «Look to Norway” fra en tale holdt 16 september 1942. Slagordet siktet til den norske lærerstands motstand mot nazismen og for deres heroiske og ukuelige innsats for demokratiet ved å aktivt nekte nazismen plass i skolen. Han sa: «If there is anyone who doubts the democratic will win, again I say, let him look to Norway». Look to Norway ble derfor et symbol i kampen for demokratiske verdier.  I dag er det andre ting som truer vårt demokrati og våre demokratiske verdier enn nazistenes Nazi-Tyskland. Eksemplene her er mange, men hatytringene på nett, fremmedgjøring i å snakke om oss og dem, og mangel på fellesskap utgjør noen av disse truslene. Tankene mine løper til Roosevelts ord når jeg er på vei hjem til Norge etter en playbackteatersamling i Helsinki.

Playbackteater er en aksjonsmetodisk form som prøver å være en samfunnsmessig motvekt mot hat, fremmedgjøring og avstand mellom mennesker i et samfunn, gjennom å fasilitere dialog med bruk av teater som verktøy. Med playbackteater skapes nærhet og samvære mellom mennesker gjennom at menneskers fortellinger blir spilt spontant tilbake, altså «played back». Det å få lov til å være med å skape felleskap der folks mangfoldige opplevelser ble spilt ut, var det som gjorde at jeg startet med playbackteater med Synne Platander som lærer på et ukeskurs i 1999. I dag er vi noen få som holder på med Playbackteater i Norge, et marginalt miljø der vi kan telle på drøye to hender alle som driver aktivt med det her til lands. På flyet over Østersjøen fra Helsinki til Trondheim tenker jeg på mine opplevelser jeg har hatt på den finske playbackteatersamlingen. Jan Platander og jeg utgjorde den norske delegasjonen som dro til den årlige Finske Playbackteater samlingen som i år ble avholdt på et universitet Metropolia i Helsinki 12-14 august. Opplevelsen ble ganske overveldende, siden jeg kommer fra et lite marginalt miljø i Norge der playbackteater fortsatt er ganske ukjent. På den finske samlingen var det over 160 deltagere! Noen av deltagerne kom også fra andre land, men de alle fleste var finske. På verdensbasis er Finland ganske enestående da det lille landet huser over 44 playbackteatergrupper.

På konferensen var det mulig å overvære playbackteaterforestillinger med flere ulike grupper; den svenske gruppen Teater X, den russiske New Jazz, den amerikanske Village Playback Theatre fra NYC, og de finske gruppene Foxtrott, Huima laulu, Lovestoori, Myskihärät og Acts. Ellers så var det ulike nasjonaliteter som var representert som bidragsytere til konferensen på ulike måter i tillegg Finland. Norge var representert, Sverige, Estland, Russland, USA, Sveits, Nederland og Ukraina. Det var ikke minst fascinerende å møte et stort mangfold av ulike yrkesgrupper som aktivt driver med playbackteater i Finland; kunstnere, prester, terapauter av ulike slag, lærere, musikere, organisasjonspsykologer, professorer innenfor ulike fagfelt, fra spesialpedagogikk til anvendt teater, bare for å nevne noen. Gjennom at så mange ulike yrkesgrupper er representert brukes playbackteater i i et imponerende stort antall samfunnskontekster i Finland. Mennesker som aktivt jobber for å demokratiske verdier gjennom å fasilitere dialog i ulike samfunnslag gjennom bruk av teater.

På vei gjennom tollen i Trondheim så tenker på om jeg har noe «to declare» i forhold til alt det som truer de demokratiske verdiene i mitt Norge som jeg er så glad i. For jeg har nemlig lyst til å erklære «If there is anyone who doubts the democratic will win, I will say, let him look to Finland». «Look to Finland!».

Audun Mollan Kristoffersen

Sentralen- Playbackteater intro workshop

Nå på lördag så hålls en introduktions-workshop på Sentralen. Det blir spännande å se hvordan lokalerna i vårt nye » hus» egner sig åt vår kernevirksomhet

http://www.sentralen.no/arrangement/playbackteater-introduksjonsworkshop