Audun og Jan fra Skandinavisk Playbackteater Studio deltok på en Finsk konferanse i august. Audun er en aktiv playback aktør og leder av Teater Momentum i Trondhjem. Siden 2015 har Audun vært en del av SPTS’ lederteam og vi jobber sammen i noen prosjekter. På vei hjem fra Finland gjorde Audun seg noen refleksjoner som vi gjengir i denne blogg:
Når man reiser til og fra utlandet, må man forholde seg til om man har ”anything to declare”. På vei hjem fra Finland løper tankene mine til Franklin D. Roosevelts berømte slagord «Look to Norway” fra en tale holdt 16 september 1942. Slagordet siktet til den norske lærerstands motstand mot nazismen og for deres heroiske og ukuelige innsats for demokratiet ved å aktivt nekte nazismen plass i skolen. Han sa: «If there is anyone who doubts the democratic will win, again I say, let him look to Norway». Look to Norway ble derfor et symbol i kampen for demokratiske verdier. I dag er det andre ting som truer vårt demokrati og våre demokratiske verdier enn nazistenes Nazi-Tyskland. Eksemplene her er mange, men hatytringene på nett, fremmedgjøring i å snakke om oss og dem, og mangel på fellesskap utgjør noen av disse truslene. Tankene mine løper til Roosevelts ord når jeg er på vei hjem til Norge etter en playbackteatersamling i Helsinki.
Playbackteater er en aksjonsmetodisk form som prøver å være en samfunnsmessig motvekt mot hat, fremmedgjøring og avstand mellom mennesker i et samfunn, gjennom å fasilitere dialog med bruk av teater som verktøy. Med playbackteater skapes nærhet og samvære mellom mennesker gjennom at menneskers fortellinger blir spilt spontant tilbake, altså «played back». Det å få lov til å være med å skape felleskap der folks mangfoldige opplevelser ble spilt ut, var det som gjorde at jeg startet med playbackteater med Synne Platander som lærer på et ukeskurs i 1999. I dag er vi noen få som holder på med Playbackteater i Norge, et marginalt miljø der vi kan telle på drøye to hender alle som driver aktivt med det her til lands. På flyet over Østersjøen fra Helsinki til Trondheim tenker jeg på mine opplevelser jeg har hatt på den finske playbackteatersamlingen. Jan Platander og jeg utgjorde den norske delegasjonen som dro til den årlige Finske Playbackteater samlingen som i år ble avholdt på et universitet Metropolia i Helsinki 12-14 august. Opplevelsen ble ganske overveldende, siden jeg kommer fra et lite marginalt miljø i Norge der playbackteater fortsatt er ganske ukjent. På den finske samlingen var det over 160 deltagere! Noen av deltagerne kom også fra andre land, men de alle fleste var finske. På verdensbasis er Finland ganske enestående da det lille landet huser over 44 playbackteatergrupper.
På konferensen var det mulig å overvære playbackteaterforestillinger med flere ulike grupper; den svenske gruppen Teater X, den russiske New Jazz, den amerikanske Village Playback Theatre fra NYC, og de finske gruppene Foxtrott, Huima laulu, Lovestoori, Myskihärät og Acts. Ellers så var det ulike nasjonaliteter som var representert som bidragsytere til konferensen på ulike måter i tillegg Finland. Norge var representert, Sverige, Estland, Russland, USA, Sveits, Nederland og Ukraina. Det var ikke minst fascinerende å møte et stort mangfold av ulike yrkesgrupper som aktivt driver med playbackteater i Finland; kunstnere, prester, terapauter av ulike slag, lærere, musikere, organisasjonspsykologer, professorer innenfor ulike fagfelt, fra spesialpedagogikk til anvendt teater, bare for å nevne noen. Gjennom at så mange ulike yrkesgrupper er representert brukes playbackteater i i et imponerende stort antall samfunnskontekster i Finland. Mennesker som aktivt jobber for å demokratiske verdier gjennom å fasilitere dialog i ulike samfunnslag gjennom bruk av teater.
På vei gjennom tollen i Trondheim så tenker på om jeg har noe «to declare» i forhold til alt det som truer de demokratiske verdiene i mitt Norge som jeg er så glad i. For jeg har nemlig lyst til å erklære «If there is anyone who doubts the democratic will win, I will say, let him look to Finland». «Look to Finland!».
Audun Mollan Kristoffersen